Keila uus lauluväljak kogub oma tarbevee sademetest

Keila uue lauluväljaku alla ehitatakse sademevee kogumise süsteemid. See muudab väljaku tarbevee kasutamise mõttes iseseisvaks.

Keila lauluväljaku projektis on kavandatud laululava rohekatuselt ja lavaesiselt platsilt rennkanalite abil kogutava sademevee kasutamine lauluväljaku tualettides ning kui üle jääb, siis ka kastmiseks.


Sademevee kogumine ja kasutamine aitab vähendada sademevee äravoolu selle tekkekohas ja võimaldab hoida kokku trassivett – väheneb selle kulu kastmis- ja majapidamisveeks. Sademevesi on pehme, mistõttu see sobib hästi kastmisveeks ja säästab tehnikat (ei tekita katlakivi).


Lauluväljakul on lavast kagusse kavandatud sademevee immutamise ala ehk vihmaaed. Ala keskele on planeeritud madalam koht, kust kooritakse maapind kuni olemasoleva paeklibuni. Ümber vihmaaia on projekteeritud niisketes tingimustes kasvavad puud ja põõsad (porss, sarapuu, mägivaher, Amuuri toomingas, punane tamm) ning rohustu.


Lisaks tarbevee kogumisele aitavad vihmaaed ja selle vihmapeenrad vältida üleujutuse ohtu. Lahendus aitab lihtsal moel vähendada äravoolava sademevee kogust ja voolukiirust ning võib vett ka üsna tõhusalt puhastada, eemaldades peeneid osakesi ja nendega seotud saasteaineid (nagu taimetoitained, õlid/rasvad ja metallid).k

Uue väljaku ehitus saab valmis 2023. aasta lõpus, kogu ala 2024. aasta kevadeks. Projekt “Looduslähedased lahendused Keila lauluväljakul” valmib koostöös Balti Keskkonnafoorumi ja Keila linnaga.  Tutvu projektiga.